Роботите веќе станаа трансформирачка сила во различни индустрии. Откако долго време роботите имаа улога само во лаборатории, сега се подготвени да играат клучна улога во иднина. Нивната способност да извршуваат широк спектар на задачи со голема прецизност и ефикасност фундаментално ги менува областите како што се медицината, производството, образованието, па дури и спортот како фудбалот. Еден ден можеби дури и ќе отидете на психотерапија со робот наместо терапевт.
Додека роботите постигнаат значителен напредок во многу други области, совладувањето на уметноста на готвењето навидум остана сложен предизвик. Сепак, континуираниот напредок сугерира дека роботите наскоро ќе можат да ја совладаат оваа способност својствена за луѓето.
Робот-готвач
Истражувачите од Универзитетот во Кембриџ обучија робот-готвач да имитира кулинарски рецепти само со гледање видеа за готвење. Ова извонредно достигнување го покажува потенцијалот на роботите да учат и реплицираат сложени кулинарски техники.
Преку напредни алгоритми за машинско учење, роботот-готвач ги анализира визуелните и аудитивните информации дадени во видеата за готвење. Потоа ги забележува различните чекори, состојки и методи на готвење што се користат. Гледајќи ги овие демонстрации, роботот може да научи да ги имитира човечките кулинарски вештини и прецизно да реплицира рецепти.
Моменталните способности на роботизиран готвач се уште се во рана фаза на развој. Сепак, овој пробив отвора нов свет на можности не само за автоматизација, туку и за подобрување на кулинарското искуство. Роботите би можеле да бидат корисни во комерцијалните кујни, домовите, па дури и во ресторани, обезбедувајќи постојан квалитет, прецизност и ефикасност во подготовката на храната.
Таквата интеграција на роботите во кулинарската уметност може да помогне во решавање на предизвиците како што се недостигот на работна сила, безбедноста на храната и задачите кои често се повторуваат. Ова дополнително ќе им овозможи на луѓето-готвачи да се фокусираат на креативноста и иновативноста во кулинарството.
Стекнување кулинарски вештини
Во оваа експериментална студија, роботот беше специјално програмиран да реплицира колекција од осум едноставни рецепти за салата. За да го олеснат процесот на учење, истражувачите се снимале како подготвуваат салати според конкретни рецепти, обезбедувајќи на тој начин визуелен материјал за обука на роботот.
Почетниот чекор вклучувал робот кој гледа видео од вистински готвач како подготвува храна според еден од рецептите. За време на овој процес на обука, роботот научил да препознава точно кој рецепт го подготвува и да го реплицира.
Интересно е што видеата не само што служеле како ресурс за обука, туку му овозможиле на роботот да создаде своја книга на рецепти. Користејќи го знаењето стекнато од податоците, роботот можел самостојно да развие нов рецепт.
Гжегож Сочацки од Универзитетот во Кембриџ во официјалното соопштение за печатот ја истакна целта на експериментот: „Сакавме да видиме дали можеме да обучиме роботски готвач да учи постепено, на истиот начин како што тоа го прават луѓето – со препознавање на состојките и како тие се комбинираат во јадењето“. изјави Сочацки.
Користење на невронски мрежи за обука на роботи
Тим истражувачи користеле јавно достапни алгоритми на невронски мрежи за да обучат робот-готвач да препознава рецепти. Овој пристап му овозможил на роботот да идентификува различни предмети, вклучително и различни овошја и зеленчук кои вообичаено се користат во рецептите.
Интересно е што роботот-готвач покажал дека може да препознае не само храна, туку и дополнителни предмети како нож, раце, дланки и лицето на демонстрантот. По анализата на вкупно 16 видеа со инструкции, роботот научил да препознава рецепти со импресивни 93% точност.
Гжегож Сочацки го истакнал своето воодушевување од способноста на роботот да препознава детали. „Неверојатно е колку детали успеа роботот да препознае. Овие рецепти не се сложени – тие се во основа сечкано овошје и зеленчук, но роботот беше многу ефикасен во препознавањето, на пример, дека две сецкани јаболка и два сецкани моркови се ист рецепт како три сецкани јаболка и три сецкани моркови“.
Овој експеримент ја нагласува важноста на видео содржините како извор на податоци за обука на роботи за автоматизирање на подготовката на храната. Во иднина, роботите би можеле да соработуваат со вистински готвачи во различни угостителски средини, за да ги подобрат процесите на производство на храна.
Резултатите од ова истражување се објавени во списанието IEEE Access и даваат вредни сознанија за унапредување на роботиката.