Совет бр. 1: Секој може да успее
Џејсон Мекгован не бил професионален пекар пред да ја основа Crumbl Cookies во 2017 година, но не дозволил тоа да го спречи да изгради империја за колачиња.
Денес, Crumble е „еднорог“ компанија со околу 1.000 локации ширум светот. Компанијата оствари продажба од над 1 милијарда долари во 2022 година, според документите прикажани од CNBC Make It.
„Никогаш, ниту во моите најлуди соништа не замислував дека ќе оствариме продажба од над милијарда долари“, изјави Мекгован за CNBC Make It. „Како што стареам и ја градам оваа компанија, сè повеќе сфаќам дека сè што правиме е навистина нешто што секој може да го направи.
Иако никогаш порано не влегле во професионална кујна, Мекгован и неговиот соосновач често се собирале за да експериментираат со рецепти за колачиња од чоколадо кога имале слободно време. Денес нивните колачиња воодушевуваат милиони ширум светот, а сè произлегло од одлуката да веруваат во идејата и да ја испробаат.
Ен Махлум го повторува истото чувство. Во 2013 година таа го основала синџирот на фитнес бутици во Њујорк Solidcore. Една деценија подоцна, компанијата имала над 100 локации. Во 2023 година, Махлум рекла дека заработила 88,4 милиони долари откако го уновчила својот капитал во бизнисот, со што станала мултимилионер.
„Најголемото нешто што го научив преку Solidcore е следното: вие можете да правите сè што сакате, сè додека имате волја да го направите тоа“, изјавила Махлум за CNBC Make It.
Совет бр. 2: Потпрете се на она што ве прави уникатни
Друг совет што го дала Махлум е да се потпрете на она што ве прави уникатни. Всушност, тоа е заслужно за секој успех.
„Навистина верувам во моќта на уникатноста. Кога ќе се потпреме на нашата уникатност, таа навистина функционира во наша корист, и навистина голем дел од мојот успех е што тоа го направив лично и професионално“.
„Мислам дека често гледаме на претприемачите или на луѓето кои успеале мислејќи дека тие едноставно имаат нешто што ние го немаме, или дека имаат посебни предности, и да бидам искрена, тоа може да биде вистина. Светот и животот не се фер, никогаш не биле, ниту ќе бидат“, рече таа.
Секој има посебен сплет на околности, силни страни и недостатоци, рече Махлум.
„Мислам дека секој од нас треба да открие кои се тие силни страни, кои се нашите таленти и вештини на кои треба да се потпреме и да успееме.
Луѓето имаат тенденција да мислат дека оние што „успеале“ имаат нешто посебно. Сепак, според Мекгован и Махлум, тие не се посебни. Тие само го удвоиле она што ги издвојувало од толпата.
Извор: Freepik / EyeEm
Едвард Тиртаната, соосновач и извршен директор на синџирот за кафе Kopi Kenangan, исто така, истакна што е она што го издвоило од толпата.
„Мислам дека најдобриот совет што можам да им го дадам на колегите претприемачи е да бидат различни“, изјави тој за CNBC.
„Следниот Starbucks нема да изгледа како Starbucks, следниот McDonald’s нема да изгледа како McDonald’s“. Следниот Google нема да изгледа како Google. Мора да бидете радикално различни за да се натпреварувате со актуелниот победник“, рече тој.
Тиртаната ја основал компанијата во 2017 година како локален индонезиски штанд за кафе. Денес, компанијата е меѓународен бренд за кафе со повеќе од 800 локации низ Југоисточна Азија, генерирајќи повеќе од 100 милиони долари годишна продажба.
Совет бр. 3: Бидете страсни
Шон Цао сакал сендвичи.
Еден ден во 2012 година, тој посакал сендвич од одредена продавница која била оддалечена од градот, и немал време да отиде да го купи.
„Што ако постои Убер за храна?“ помислил тој. Така се родила идејата за достава на храна Caviar Food Delivery.
Во 2014 година, компанијата Square (сега позната како Block) на Џек Дорси ја купила компанијата за повеќе од 100 милиони долари. Цао и неговите соосновачи заработиле милиони од договорот.
„Ако сте претприемач и сте навистина страсни за производот што го создавате, тоа ќе ви помогне“, вели тој.
Совет бр. 4: Само почнете
Махлум еден ден налетала на студио за пилатес во Лос Анџелес и се заљубила во него. Неколку месеци подоцна, таа ги вложила сите свои заштеди за да го отвори своето прво студио. Тоа бил првиот ден за неа.
Слично на тоа, Мекгован не знаел да пече колачиња, но не дозволил тоа да го спречи да основа компанија за колачиња.
Извор: Freepik / cookie_studio
„Една од најголемите лекции што ги научив кога го основав Crumble беше дека треба само да се почне. „Без разлика дали сè уште немате миксер или немате рецепт за колачиња, само почнете – почнете да правите работи, почнете да се движите“, изјави Мекгован за CNBC.
„Мислам дека акција во рана фаза е она што е навистина важно за да успеете – треба само да се движите“, рече тој.
Сите четворица основачи ги заработиле своите милиони со тоа што решиле да веруваат во себе и ризикувале кога виделе можност и го добиле првиот ден.