3D печатење на чоколадо – спој на технологијата и гастрономијата

Научно-технолошкиот парк во Нови Сад (NTP NS) успешно тестираше иновација која направи пробив со комбинирање на технологијата и гастрономијата - „печатење“ на чоколадо со помош на технологијата за 3D печатење.

3d pechatenje na chokolado spoj na tehnologijata i gastronomijata

Извор: NTP NS

Чоколадни уметнички дела

Благодарение на овој необичен потфат беше реализиран проект кој ќе овозможи создавање на уникатни чоколадни уметнички дела, со голема вклученост на тим поттикнат од љубопитност и желба за комбинирање, како и создавање нови патенти.

За да се развие оваа иновација користена е најнова опрема, 3D печатач опремен со додаток за 3D печатење со чоколадо – WiiBoox Lucky Bot, нов старт-ап патент. Оваа технологија ќе овозможи создавање на персонализирани чоколадни креации кои досега не беа можни. Проектот беше тестиран со глобалниот лидер во производството на висококвалитетни производи од чоколадо и какао, Barry Callebaut. Добивме интересни форми од нивната чоколада, а од нивните експерти добивме поддршка, како и признание што му дава дополнително значење на овој иновативен потфат, соопштија од Научно-технолошкиот парк во Нови Сад.

Проектот отвора нови хоризонти за креативност и иновативност

Тимот експерти кој неуморно работеше на реализација на овој проект – 3Д печатачот со чоколадо – составен е од раководителот на развојниот сектор на NTP NS Владимир Тодоровиќ, професорот од Факултетот за технички науки во Нови Сад Дејан Моврин и талентираниот студент по мехатроника Младен Милиќ.

Нивниот труд и знаење овозможија идејата да се претвори во конкретен и функционален производ. Овој проект не само што ги поместува границите на технологијата за 3D печатење, туку и отвора сосема нови хоризонти за креативност и иновации во нова сфера како што е гастрономијата.

Во текот на есента, NTP NS планира серија настани и работилници на кои посетителите ќе имаат можност да се запознаат со оваа фасцинантна технологија и да уживаат во уникатните чоколадни креации.

Избор на уредникот

Prijavi se na novosti.