Празнична магија без граници: Патување низ Европа во 5 неодоливи вкусови дел 2

Нашето гастрономски патување продолжува. Откако ги посетивме Франција и Германија, сега одиме малку посеверно, па се спуштаме на жешкиот југ и завршуваме високо на Алпите.

recepti2-5046-fi

Извор: Webmind редакција

Овие јадења се доказ дека не ви требаат комплицирани состојки за да создадете магија. Ви требаат добри намирници, малку инспирација и вашиот таен сојузник – Maggi, кој се грижи секое јадење да има совршено избалансиран вкус.

Подгответе ги непцата за нови дестинации!

1. СЛОВАЧКА: Крем супа од печурки во леб (Hubová polievka)

recepti2-5046-ps1

Приказната: Во Словачка, шумите се национално богатство, а печурките се „месото на шумата“. Оваа супа традиционално се служи за Бадник. Таа е густа, кремаста и има мирис на планина. Најинтересниот дел? Често се сервира во издлабено тркалезно лепче кое служи како чинија. Јадете ја супата, па на крајот ја јадете и чинијата – има ли нешто подобро?

Потребно:

  • 500гр свежи шампињони (или грст суви вргањ печурки за појак мирис)
  • 1 главица кромид
  • 2 компири
  • Павлака за готвење
  • Maggi крем супа од печурки

Подготовка: Пропржете го кромидот и печурките додека не омекнат. Додадете ги компирите исечени на коцки. Сега, наместо обична вода, залејте со литар топла вода во која сте ја раствориле Maggi супата. Ова е клучниот чекор, коцката ќе даде длабок, „шумски“ вкус кој инаку би барале со часови варење. Варете додека компирот не омекне, а на крајот додадете ја павлаката за густина.

Совет: Ако сакате автентичен изглед, сервирајте ја во мали издлабени лепчиња и украсете со свеж магдонос.

2. ДАНСКА: Hakkebøf (Јунешки шницли со карамелизиран кромид)

recepti2-5046-ps2

Приказната: Данците се мајстори за Hygge (удобност), а ова јадење е дефиниција за тоа. Hakkebøf е всушност претходникот на хамбургерот, но многу повкусен. Се работи за квалитетно јунешко месо, послужино со многу, многу мек карамелизиран кромид и густ кафеав сос. Едноставно, а толку богато.

Потребно:

  • 500гр квалитетно мелено јунешко месо
  • 3-4 главици кромид (исечени на круг)
  • Путер и масло
  • Maggi Würze (течен зачин)

Подготовка: Од месото обликувајте дебели плескавици . Зачинете ги само со бибер и Maggi течен зачин. Maggi зачинот тука игра главна улога – тој го истакнува вкусот на јунешкото и помага да се добие убава кора при пржењето. Испржете ги и тргнете ги настрана. Во истото тавче, ставете го кромидот и пржете го тивко, долго, додека не стане кафеав и благ. Вратете го месото во тавчето со малку вода за да се направи сос.

Совет: Задолжително послужете со варени компири кои ќе ги прелиете со сосот од кромидот.

3. ПОРТУГАЛИЈА: Arroz de Marisco (Ориз со морски плодови)

recepti2-5046-ps3

Приказната: Португалија гледа кон океанот, а ова јадење го носи океанот во вашата чинија. За разлика од шпанската паеља која е „сува“, португалскиот ориз е „caldoso“ односно сочен, речиси како чорба. Ова е јадење за споделување, полно со бои и мирис на лето, дури и среде зима.

Потребно:

  • Шолја Ориз (со тркалезно зрно)
  • Пакет морски плодови (ракчиња, школки, лигњи)
  • Домати, пиперки, лук
  • 2 Maggi зеленчукови коцка
  • Свеж коријандер (или магдонос)

Подготовка: Направете „софрито“ (пржен зеленчук) од кромид, лук, пиперки и домати. Додадете го оризот да се застакли. Тука доаѓа тајната на вкусот: залејте со 1л вода збогатена со 2 Maggi зеленчукова коцка. Бидејќи немаме секогаш при рака рибји бујон, зеленчуковата коцка е совршена замена која дава базна нота без да го покрие вкусот на морето. Пред крајот, додадете ги морските плодови (ним им треба само 5 минути). Оризот треба да остане малку течен.

Совет: Португалците велат: „Оризот не чека никого“. Ова јадење се сервира веднаш, жешко!

4. ШПАНИЈА: Pollo al Ajillo (Пилешко со многу лук)

recepti2-5046-ps4

Приказната: Шпанците знаат дека наједноставните работи се највкусни. Ова е класика од мадридските таверни. Пилешко, добро маслиново масло и многу лук. Мирисот додека се готви ова јадење ќе ги повика соседите на врата.

Потребно:

  • Пилешко (исечено на помали парчиња со коска)
  • 1 цела главица лук (исчистена)
  • Бело вино
  • Ловоров лист, мајчина душица
  • Maggi пилешка коцка (издробена)

Подготовка: Во длабока тава загрејте маслиново масло и испржете ги целите чешниња лук додека не поруменат, па извадете ги. Во истото ароматично масло, пржете го пилешкото. Кога ќе фати боја, вратете го лукот, додадете го виното и зачинете со издробена Maggi пилешка коцка (наместо сол). Коцката ќе се растопи во виното и ќе направи неверојатно вкусен сос. Динстајте додека течноста не испари и остане само густ сос.

Совет: Послужете со крцкав леб за да го „избришете“ тавчето до последна капка.

5. ШВАЈЦАРИЈА: Zürcher Geschnetzeltes (Телешко во бел сос) со решти

recepti2-5046-ps5

Приказната: Ова е кулинарската разгледница на Цирих. Елегантно, богато и префинето. Станува збор за тенки ленти телешко месо во кремаст сос од печурки и бело вино, традиционално сервирано со Rösti (рeшти)  еден вид „палачинка“ од рендан компир. Вистинска алпска гозба.

Потребно:

  • 500гр телешко месо (исечено на тенки ленти)
  • Шампињони
  • Бело вино, павлака за готвење
  • Кромид
  • Maggi зачин

Подготовка: Месото испржете го многу кратко на силен оган (само 2-3 минути) и извадете го. Во истото тавче пропржете го кромидот и печурките. Деглазирајте со малку бело вино. Додадете ја павлаката и зачинете со Maggi зачин. Овој зачин е идеален за бели сосови бидејќи не ја менува бојата, а го засилува вкусот. Вратете го месото во сосот само да се загрее (не смее да се вари долго за да не стане тврдо).

Совет: За решти (прилогот): Изрендајте компири, исцедете ги од вода, зачинете со Maggi и испржете ги во тавче како голема, дебела палачинка додека не стане крцкава и златна.

Избор на уредникот

Prijavi se na novosti.