Можеби веќе ги имате вашите омилени новогодишни десерти што традиционално ги подготвувате со семејството, но празничната сезона е идеална можност да пробате нешто ново.
Фантастични празнични слатки што ќе ги обожавате
Ви носиме четири рецепти за креативни слатки од кремасти и поздрави комбинации, до декоративни десерти што ќе ги воодушеват и децата и гостите.
Здрави Nutella пралини со морска сол
Извор: Spices in my DNA
Овие здрави Nutella пралини со морска сол се неверојатно вкусен, чоколаден залак направен од само 6 состојки! Сè што ви е потребно се: урми, лешници, ванила, какао, темно чоколадо и морска сол. По вкус потсетуваат на Nutella – но во многу поздрава и поприродна верзија.
Состојки:
- 1 чаша суво печени лешници
- 3 лажици незасладено какао во прав
- 1/4 лажичка сол
- 1 и 1/2 чаша збиени medjool урми (околу 16 урми)
- 1/2 лажичка екстракт од ванила
- 170 г темно чоколадо, ситно исечкано
- исечкани суво печени лешници за посипување
- крупна морска сол за посипување
Подготовка:
Во блендер или мултипрактик ставете ги лешниците, какаото и солта. Блендирајте додека не добиете многу ситна, песоклива смеса. Додајте ги урмите и ванилата и продолжете со блендирање додека не се формира хомогено „тесто“. Ова може да трае неколку минути – повремено запрете и промешајте ја смесата за да се поврзе рамномерно.
Од смесата формирајте 17–20 топчиња и наредете ги на плех обложен со хартија за печење.
Темното чоколадо ставете го во сад погоден за микробранова и топете го во интервали од 30 секунди, мешајќи помеѓу секој интервал (околу 1,5 минута).
Со помош на вилушка, внимателно потопувајте го секое топче во растопеното чоколадо, дозволувајќи вишокот да се исцеди. Повторете со сите пралини, па ставете ги во замрзнувач околу 10 минути да се стегне чоколадото.
Прелијте ги со тенок млаз растопено чоколадо и веднаш посипете со исечкани лешници и крупна морска сол.
Пралините може да се чуваат во фрижидер до 2 недели.
Ако повеќе сакате чоколадни торти, потсетете се и на овие рецепти: Рецепти за највкусни чоколадни торти што ќе посакате да ги пробате.
Новогодишни посластици – пуслици во форма на елка
Извор: As Easy As Apple Pie
Ако барате едноставен, ефектен и пресладок празничен десерт, овие пуслици во форма на елка се совршен избор. Природно се без глутен и без млечни производи, а изгледаат толку симпатично што ќе измамат насмевка кај сите.
Можете да ги послужите како декорација на торта, како мал домашен подарок или како лесен празничен десерт.
Важни совети:
- Користете целосно чист и сув сад и маталка – маснотијата ги спречува белките да се изматат правилно.
- Cream of tartar (вински прашок) е опционален, но помага за стабилност.
- Печете на 90°C цели 2 часа – готови се кога лесно се одвојуваат од хартијата.
- Чувајте ги во добро затворен сад, на собна температура – до 2 недели, а во замрзнувач до 1 месец.
- Користете јадлива зелена боја и украсете по желба.
Состојки:
- 4 белки, директно од фрижидер
- 1 чаша (200 г) кристален шеќер
- 1/8 лажичка cream of tartar
- 1/8 лажичка екстракт од нане (или друга арома)
- зелена гел боја за колачи
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 90°C и обложете плех со хартија за печење.
Во сад над пареа измешајте ги шеќерот, белките и cream of tartar додека шеќерот целосно не се стопи.
Префрлете ја смесата во миксер, додајте арома и матете додека не добиете сјајна смеса со цврсти врвови.
Со шприц формирајте елки и печете 2 часа. Оставете да се оладат во рерната со подотворена врата.
Brownies во форма на елка
Извор: Diner At The Zoo
Овие brownies во форма на новогодишна елка се едноставен, сочен и визуелно впечатлив десерт.
Состојки за brownies:
- 1/2 чаша путер
- 225 г засладени чоколадни капки
- 1 1/2 чаша шеќер
- 4 јајца
- 1 лажичка ванила
- 1/2 лажичка сол
- 3/4 чаша брашно
Подготовка:
Загрејте рерна на 175°C. Растопете ги путерот и чоколадото, додајте шеќер, јајца, ванила, сол и брашно. Печете 25–30 минути. Изладете, исечете во триаголници и декорирајте со зелен крем, бомбони и златни ѕвездички.
Новогодишни десерти – ирваси од оризови житарки
Извор: Just a Taste
Оваа Rice Krispies посластица се подготвува многу лесно: класична комбинација од путер, marshmallow, ванила и житарки се притиска во округол калап, се сече на триаголници и веднаш следи декорацијата.
Подготовка:
Растопете путер и marshmallow, измешајте со житарките, притиснете во калап и оставете да се излади. Исечете на триаголници и декорирајте со чоколада, переци како рогови и M&M бомбони за очи и нос.
Послужете веднаш или чувајте во затворен сад до 2 дена.
Извор: easylife.rs