Иако јазиците на кои си честитаме празници се различни, јазикот на добрата храна е универзален. Тој не бара превод. Тој бара само љубов, малку трпение и вистинските зачини.
Оваа година, решивме да ве поведеме на едно поинакво патување. Не ви се потребни куфери, ниту авионски билети. Потребна ви е само желба за истражување и вашата кујна. Ве носиме на гастрономска тура од снеговите на Шведска, преку елеганцијата на Франција и срдечноста на германските земји, па сè до топлината на нашата македонска софра.
Ви откриваме 5 рецепти кои се гордост на 5 европски нации. Различни по состојки, но исти по суштина, сите се создадени за да се споделат со најблиските. А за да бидете сигурни дека секој од нив ќе има автентичен и богат вкус, тука е вашиот верен су-шеф, Maggi, кој секој рецепт го претвора во мала победа.
Врзете ги престилките, патувањето започнува!
1. ШВЕДСКА: Шведски ќофтиња (Köttbullar) во кремаст сос
Приказната: Кога ќе помислиме на Шведска, помислуваме на снег, топли џемпери и… оние познати ќофтиња. Ова е јадење што Швеѓаните го обожаваат за празници. Тајната не е во самото месо, туку во богатиот, кремаст кафеав сос кој едноставно бара да натопите парче леб во него. Совршено за ладните зимски вечери.
Потребно:
- 500гр телешко/јунешко мелено месо
- 1 јајце, малку презла
- Павлака за готвење
- 2 коцки Maggi говедски бујон
- Малку морско оревче
- Ситно сецкан кромид
Подготовка: Замесете го месото со јајцето, презлата, кромидот и зачините. Направете мали топчиња и испржете ги додека не добијат убава боја. Извадете ги од тавчето. Во истата маснотија, додадете малку путер и брашно, па полека додавајте вода во која претходно сте раствориле Maggi говедски коцки. Ова е клучот за оној познат, длабок вкус на сосот. Кога ќе се згусне, додадете ја павлаката и вратете ги ќофтињата внатре да се „гушнат“ со сосот уште 5 минути.
Совет: Во Шведска ова задолжително се служи со џем од брусница од страна. Слатката нота совршено оди со солениот сос!
2. ФРАНЦИЈА: Coq au Vin (Петле во вино)
Приказната: Французите знаат дека за добра храна треба време. Ова е класика од француските села која стана симбол на префинетата празнична трпеза. Јадењето е елегантно, мириса на вино и билки, и изгледа како да сте го готвеле цел ден (а со малку помош, е многу полесно).
Потребно:
- Пилешки копани и поткопани (или цело пиле на парчиња)
- Црвено вино
- Печурки, мал кромид (шалот), морков
- Maggi Würze (течен зачин)
Подготовка: Испржете го пилешкото да фати коричка. Во истото тавче пропржете го зеленчукот. Вратете го месото, и сега доаѓа магијата – залијте сè со црвено вино и малку вода. За да го поврзете вкусот на виното и месото без да додавате многу сол, додадете неколку капки Maggi Würze течен зачин. Тој ќе му даде на сосот длабочина и долови вкус карактеристичен за француската кујна. Оставете да крчка тивко додека сосот не стане густ и темен.
Совет: Французите велат дека ова јадење е уште поубаво ако се направи еден ден однапред, за вкусовите да се „венчаат“.
3. Сарма – Кралицата на македонската трпеза
Зошто овој рецепт? Има ли Нова година или Божиќ без сарма? Невозможно. Сармата е јадење кое бара трпение, а за возврат дава вкус на традиција. Таа е доказ дека најубавите работи се оние што се крчкаат полека.
Потребно:
- 1 главица кисела зелка
- 500гр мелено месо
- 1 шолја ориз
- 1 кромид
- Димено месо
- Maggi зачин
- Црвен пипер, бибер
Подготовка: Пропржете го ситно исецканиот кромид додека не застакли, па додадете го месото и оризот. Тука доаѓа магичниот момент: зачинете обилно со Maggi зачин. Тој ќе ги поврзе вкусовите на месото и оризот во совршена целина. Виткајте ги сармите (не премногу стегнати, нека „дишат“), наредете ги во тенџере, залијте со вода и малку расолница и оставете да се крчкаат на тивок оган најмалку 2-3 часа.
Совет: Сармата е секогаш поубава следниот ден. Направете ја однапред и уживајте во празникот без стрес!
4. ГЕРМАНИЈА: Rouladen (Јунешки ролати)
Приказната: Германската кујна е „срдечна“ и силна. Rouladen е можеби најпознатиот неделен и празничен ручек во Германија. Тоа се ролати од тенко јунешко месо, полнети со вкусови кои изненадуваат – кисели краставички и сенф. Звучи необично? Вкусот е феноменален!
Потребно:
- Тенки јунешки шницли (големи, за виткање)
- Сенф
- Кисели краставички
- Кромид
- Maggi говедска коцка (за сосот)
Подготовка: Секоја шницла исчукајте ја тенко. Премачкајте ја со сенф, ставете сецкан кромид и една цела кисела краставичка во средината. Завиткајте ја шницлата како ролат и прицврстете со чепкалка. Испржете ги ролатите од сите страни да заруменат. Потоа, извадете ги, а во тавчето направете сос со вода и Maggi говедска коцка. Вратете ги ролатите во сосот и динстајте околу час и половина додека месото не стане меко како путер.
Совет: Ова јадење традиционално се служи со црвена зелка, која дава одличен контраст на боите во чинијата.
5. АВСТРИЈА: Оригинална Виенска шницла (Wiener Schnitzel)
Приказната: Одиме кај соседите на Германците, во кралската Виена. Вистинската Виенска шницла се прави исклучиво од телешко месо и мора да биде толку голема што ќе излегува од чинијата! Таа е златна, крцкава и е кралица на неделниот ручек.
Потребно:
- Телешки шницли (многу тенко исчукани)
- Брашно, јајца, презла
- Путер и масло за пржење
- Maggi зачин
Подготовка: Тајната на добрата шницла е во зачинувањето на самата „облека“. Во изматените јајца додадете малку Maggi зачин. Тоа ќе даде вкус на секој слој, не само на месото. Панирајте ги шницлите по ред: брашно, јајца (со зачинот), па презла. Пржете ги во мешавина од масло и путер (путерот дава шмек) додека не станат златно-жолти.
Совет: Вистинска Виенска шницла не се служи со сос врз неа (за да остане крцкава), туку само со парче лимон и салата од компири.